Krama ut lite mer ur ditt team!

Anna Falconer Insikter

Nej, det är inte alls det produktivitet handlar om enligt GTD-metodiken. Istället understryker metoden vikten av att må bra och verka från ett stressfritt och fokuserat tillstånd, det vi kallar den produktiva upplevelsen. Detta är när vi känner oss inspirerade och tiden försvinner samtidigt som vi får massor av saker gjorda. Frågan är bara hur vi tar oss dit.

Den mest grundläggande insikten som kan hjälpa oss in i den produktiva upplevelsen är att vi bör sluta hålla saker vi vill göra något med i minnet och istället placera dem i ett system vi litar på utanför huvudet. Nej, vi pratar inte om ännu en ny app som ska revelationerna din vardag, vi pratar om ett enkelt system bestående av din kalender och listor med dina åtaganden. Du måste bara använda systemet på rätt sätt!

Det finns ingen prestige i att minnas allt vi ska göra (som många verkar tro). Det viktiga är att vi blir påminda i rätt tid. Målet med systemet är att vårt sinne ska vara fritt att tänka, komma med kreativa lösningar och fatta klara beslut och inte belastas och tyngas ner av massa ”komma ihåg” och ”får inte glömma”.

Lösningen är att skaffa sig ett antal goda vanor som är lika självklara som de är briljanta.

 1. Samla in
  Fånga allt med en potentiell mening för dig direkt när det dyker upp. Vissa saker samlas in per automatik, så som mejl och sms, annat måste skrivas upp eller spelas in!
 1. Bearbeta
  Töm alla ställen där saker samlats och fatta klara beslut om vad som ska göras med vart och ett av dem. Den viktigaste distinktionen är om det kräver en aktivitet eller inte!
 1. Organisera
  Parkera dina aktiviteter på det ställe där de hör hemma så du blir påmind om dem i rätt tid. Allt måste ha sin plats i ditt system!
 1. Gå igenom
  Använd ditt system aktivt och gå regelbundet igenom det för att bli påmind och för att hålla det uppdaterat. Avsett en tid för detta varje vecka!
 1. Utför
  Välj aktivitet att utföra utifrån det sammanhang du befinner dig i, den tillgängliga tid du har och den energinivå du befinner dig på för stunden. Bocka av saker och njut av den produktiva upplevelsen!

 

femsteg

GTD® eller Getting Things Done® är världens mest använda metod för personlig produktivitet. Upptäck vad GTD kan göra för ditt välbefinnande och professionella karriär.

Om författarna: Pontus Axelsson, (pontus.axelsson@centigo.se) och Stefan Graff-Lonnevig (Stefan.Graff-Lonnevig@centigo.se) arbetar som managementkonsulter på Centigo inom enheten Business Transformation. I det arbetet kommer de i kontakt med många olika företag och organisationer och har på nära håll sett de positiva effekterna som ett strukturerat personligt arbetssätt ger. Pontus och Stefan är två av tre certifierade kursledare inom GTD-metodiken i Sverige. Läs mer om personlig produktivitet och GTD på www.centigo.se/gtd