APOTEKET – TRADITIONELL JÄTTE BLIR DIGITAL PIONJÄR

Centigo fick en förfrågan om att hjälpa Apoteket i arbetet med att definiera framtidens e-handel, att nå maximal effekt oavsett var kunden befinner sig. 

Apoteket AB är Sveriges ledande apoteksaktör med drygt 470 apotek och nästan 700 apoteksombud. I sin ambition att stärka positionen som ledande apotekskedja även i de digitala kanalerna fick Centigo 2011 en förfrågan om att hjälpa Apoteket i arbetet med att definiera framtidens e-handel. Framtidens e-handel handlar om att nå maximal effekt av de digitala kanalerna för Apoteket i stort oavsett var, när eller hur kunden vill handla och få sina varor levererade.

Detta var början till ett långvarigt samarbete mellan Apoteket och Centigo, två företag som visat sig dela värderingar och syn på vad som över tid är framgångsrikt företagande. Apoteket är trots, eller kanske tack vare, sin långa historia ett modernt retail-företag med väldigt duktiga medarbetare, stort mod och en sann vilja att på riktigt göra det enkelt för alla att må bra. Centigo kompletterar med spetskompetens och erfarenhet av digitala affärer och förmågan att driva igenom varaktiga förändringar i en så komplex miljö som apoteksbranschen.

Resultatet av samarbetet är en stark position och en förbättrad förmåga att utveckla affären i de digitala kanalerna. Förutom flera nya digitala tjänster, där t ex ”Recept i mobilen” blivit nominerad till både årets nyttotjänst (Guldmobilen 2013) och årets projekt (Årets Projekt CIO Awards 2014), har Apoteket transformerat organisationen kring den digitala affären, såväl på verksamhets- som IT-sidan.

Exempel på frågeställningar som Centigo arbetat med tillsammans med Apoteket är e-handelsstrategi, organisation och styrning av den digitala affären, interna incitamentsmodeller för att integrera digital och fysisk försäljning, val och upphandling av e-handelsplattform, aktiviteter för konvertering och ökad merförsäljning. Centigo har även under förändring stöttat i olika interimsroller så som butikschef för e-handeln och produktägare under under plattformsbyte av apoteket.se.